Una persona no val pels seus èxits, sinó per les vegades que s'ha aixecat dels seus fracassos.

17 de septiembre de 2009


La votació d'Arenys de Munt no serà flor d'un dia. Els membres de la comissió avaluadora del referèndum ja van anunciar que treballen perquè en els pròxims mesos es convoqui una consulta de les mateixes característiques que la del poble maresmenc en un centenar de municipis. La consulta podria tenir lloc a finals d'any, i més específicament el 6 de desembre, coincidint amb el dia de la Constitució. Aquesta setmana ja hi ha una primera reunió per posar fil a l'agulla (possiblement dimecres), i l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, va anunciar que el 15 d'octubre ha convocat més de 60 municipis de tot Catalunya aglutinats en el moviment Decidim.cat per discutir com hauria de ser el referèndum sobre la independència de base municipalista.

«Si no cabem a la Constitució, potser el millor és celebrar un referèndum.» així s'explicava ahir a la tarda un membre de la comissió avaluadora del referèndum d'Arenys de Munt, que avançava que la lluita per aconseguir el reconeixement nacional del país no s'acaba amb la consulta feta al poble del Maresme. Aquesta setmana, possiblement dimecres, es convocarà una reunió per avaluar el resultat de la consulta d'Arenys i estudiar la possibilitat d'organitzar conteses electorals arreu del país. De fet, ahir ja es donava per fet que hi haurà més convocatòries a finals d'any, molt possiblement el mateix 6 de desembre, dia festiu per celebrar la promulgació de la Constitució Espanyola.

L'organització del referèndum tindria tres punts de base: les plataformes sobiranistes de caire privat (Sobirania i Progrés i Deumil.cat, entre d'altres), l'organització municipalista Decidim.cat i les mateixes comissions avaluadora i organitzadora del referèndum d'Arenys de Munt. De fet, l'alcalde de Sant Pere de Torelló, Jordi Fàbrega, va anunciar en roda de premsa que el 15 d'octubre es reuniran els seixanta municipis de Catalunya que han expressat que volen tirar endavant consultes com la del municipi arenyenc. Fàbrega es va mostrar contundent afirmant que la independència sorgirà del municipalisme, i va afegir-hi: «Cap partit per si mateix no ens portarà a l'autodeterminació. La Segona República ja va sortir dels ajuntaments. Catalunya necessita un full de ruta amb decisions fermes.» La reunió de l'octubre es podria fer a Arenys de Munt.

Presències polítiques

Dels partits que donen suport al referèndum, només ERC va ser-hi present amb un primera espasa. El president del partit, Joan Puigcercós, va apostar per un procés «democràtic i endreçat» per convocar més consultes com la d'Arenys. El líder republicà portarà avui a consideració de l'executiva del partit una proposta per coordinar tots els càrrecs electes municipals d'ERC perquè impulsin, a partir de la societat civil, consultes com la d'Arenys de Munt. També des del terreny, CiU va anunciar que no promourà consultes als municipis en què governa, però sí que les «acompanyarà» si les organitzen associacions privades, segons la senadora i responsable de política municipal de CDC, Montserrat Candini. L'ara convergent Àngel Colom va acusar el PSC de «fer el ridícul» alineant-se amb el PP, el PSOE i la Falange. «Hi hem trobat a faltar gent. On són els socialistes catalans? Aquesta autoexclusió allunya el PSC de la centralitat i el radicalitza», va assegurar Colom. La CUP també es mou per presentar mocions als ajuntaments on té representació, com ara Berga. L'alcalde de Seròs, el republicà Gabriel Pena, dels primers a mostrar-se predisposats a fer la consulta, feia ahir in situ una crida a seguir les passes d'Arenys de Munt.

No hay comentarios: